به ارتباط بین کامپیوترها شبکه گفته می شود که در ابتدایی ترین حالت می تواند دو کامپیوتررا  به یکدیگر متصل کند. با وجود قدرت کامپیوترهای شخصی دلیل استفاده از شبکه افزایش بهره وری و کاهش هزینه ها است . network در پایه ای ترین سطح خود شامل دو کامپیوتر می باشد که بوسیله کابل به یکدیگر متصل شده اند به گونه ای که بتوانند از داده ها به طور مشترک استفاده نمایند. منشاء تمام آن ها صرفه نظر از چگونگی پیچیدگی آن ها ، از آن سیستم پایه می باشد.

منشاء ایجاد آن ، نیاز به استفاده مشترک از داده ها با روش بهنگام  (یعنی روشی که آخرین اطلاعات و داده ها در هر لحظه در دسترس باشد) بوده است.کامپیوترهایی که قسمتی از شبکه می باشند می توانند در مواردی از قبیل داده ها، پیام ها، چاپگرها، دستگاه های فاکس، مودم هاو سایر منابع سخت افزاری به صورت مشترک استفاده نمایند.

شبکه

۱) اشتراک اطلاعات و داده ها ( به طور مثال حساب مربوط به امور مشتریان بانک)
۲) اشتراک سخت افزار و نرم افزارها(مثل اشتراک چاپگر یا برنامه واژه پرداز)
۳) مدیریت و پشتیبانی مرکزی ( نظارت مستقیم و مرکزی برروی داده ها و کارکنان)

آن ها می توانند کارهایی از قبیل انتقال دادن پیام ، عکس وغیره را انجام دهند ولی بیشترین کاربرد آن ها اشتراک اطلاعات و به روزرسانی داده ها در شبکه های کامپیوتری می باشد . البته مسئله ی ایمنی نیز در این ها با اهمیت است به طور مثال اگر قرار بود اطلاعات و داده ها از طریق دیسکت منتقل شوند امکان دزدیده شدن،خراب شدن و یا گم شدن  آن هاوجود داشت .

شبکه های کامپیوتری ازنظر اندازه و عملکرد به دو گروه اصلی تقسیم می شوند :

گروه اول:( LAN (local area network/ محلی

به شبکه های محلی اطلاق میشوند که به حوزه ی جغرافیایی مثل ساختمان ، شهر و غیره محدود می شوند.

گروه دوم:( WAN (wide area network/ گسترده

به منطقه جغرافیایی محدود نمی شود در این گروه از شبکه ها کامپیوترها و قطعات از نقاط مختلف دنیا به یکدیگر متصل میشوند حتی این آن ها میتوانند ازچندین LAN تشکیل شده باشند مانند وب که یک نوع network نامحدود را تشکیل می دهد .

۱- خطی یا Bus

در این نوع از اتصال فیزیکی شبکه از کابلهای هم محور یا Coaxial استفاده می شود. کابل های Coaxial )سیم آنتن تلویزیون) که در باس بکار می رود دو نوع کلی دارد: Thin  :و Thick که نوع دوم دیگر استفاده نمی شود. برای اتصال این کابل به کارت شبکه از کانکتور های BNC و T connector استفاده می شود. در این شبکه وقتی کامپیوتری شروع به ارسال Data میکند، جریان وارد کابل شده و در هر دو جهت پیش میرود تا به انتهای کابل برسد در این فاصله جریان به تمام کامپیوترها می رسد.

ولی تنها کامپیوتر مقصد از آن استفاده می کند . حداکثر تعداد کامپیوترها در شبکه Bus  ۳۰ عدد می باشد . مشکل اصلی این پیکربندی این است که اگر یک مشکل کوچک در یکی از کانکتورها ، ترمیناتور یا کابل شبکه به وجود بیاید کل طراحی‌شبکه به هم می ریزد و Down می شود.

۲-ستاره­ ای یا star

در این نوع Topology از یک وسیله ی مرکزی برای کابل کشی استفاده می شود که هاب یا تمرکز دهنده (Concentrator) نامیده می شود . در یک Star هر یک از کامپیوترها توسط یک کابل مجزا به هاب وصل می شوند. اغلب LAN های اینترنتی امروزی از این Topology استفاده می کنند. مزیت Star Topology این است که به دلیل اینکه هر کامپیوتر با کابل جداگانه ای به هاب متصل می شود، امکان خطا در چنین شبکه هایی بالاتر است و دیگر این که اگر یک کابل یا کانکتور دچار مشکل شود.

فقط آن سیستمی که با آن کابل یا کانکتور دچار مشکل بوده تحت تاثیر قرار می گیرد و دیگر آسیبی به کل آن نمی رساند .     از این رو عملکرد آن برخلاف network خطی(    (  busاست . عیب این Topology در نیاز به سخت افزاراضافی یعنی هاب می باشد و اگر هاب دچار مشکل شود کل آن Down می شود که البته چنین مشکلی به ندرت پیش می آید.شبکه

۳-حلقه­ ای یا Ring

در این نوع پیکربندی هر کامپیوتر منطقا به کامپیوتر مجاور خود متصل است مانند Bus . با این تفاوت که در این نوع دو انتهای کابل به همدیگر متصل می شوند و یک حلقه را تشکیل می دهند. به این صورت که سیگنالی که از یک کامپیوتر تولید شده است بعد از گذر از تمام کامپیوترها دوباره به کامپیوتر تولید کننده بر می گردد و خودش آن را از شبکه حذف می کند. البته این پیکربندی حلقه ی یک ساختار منطقی است نه فیزیکی، به عبارت ساده تر حلقه در سیم کشی شبکه وجود دارد نه کابل کشی آن.

۴- سرند یا Mesh

در این نوع تمامی کامپیوترها با یکدیگر رابطه مستقیم دارند.شبکه