آیا تاکنون از خودتان پرسیدهاید، علت اینکه ما میتوانیم به صورت همزمان درخواستهای میلیونی خود را به سمت سرورهای گوگل بفرستیم و در کسری از ثانیه پاسخ آنها را دریافت کنیم چیست؟ درواقع پیشرفت سریع تجهیزات پایه شبکه باعث شده است تا امروز بتوانیم به راحتی و با سرعت بالایی درخواستهای خود را به گوگل ارسال کنیم. از مهمترین تجهیزات فیزیکی که در این امر دخیل هستند میتوان به هاب، سوئیچ، روتر، مودم، اکسس پوینت، سرور و… اشاره کرد که کار اصلی آنها ارسال و دریافت اطلاعات در شبکه است. برخی از این تجهیزات را میتوان در تمامی خانهها و ادارهجات پیدا کرد که پر کاربردترینهای آنها مودم و روتر است. برخلاف تصور برخی از کاربران مودم و روتر با یکدیگر متفاوت هستند. اگر دوست دارید با تفاوت مودم و روتر و کاربرد هر کدام از آنها شوید، ادامه این مطلب را دنبال کنید.
مودم (Modem) چیست و چه کاربردی دارد؟
برای اینکه بتوانید تفاوت مودم و روتر را هر چه بهتر درک کنید اول از همه باید با مودم و روتر به خوبی آشنا شوید. به همین دلیل ابتدا از تعریف مودم شروع میکنیم. زیرساختهای مخابراتی اولین نقطه شروع برای ارتباط سیستمهای کامپیوتری با یکدیگر و شکلگیری شبکه بزرگی بود که امروز به آن اینترنت میگوییم.
البته زیرساختهای پایه مخابراتی از قبل بین خانههای افراد وجود داشت اما نیاز بود تا داده دیجیتالی که توسط کامپیوتر تولید میشود بر روی سیم تلفن منتقل شود. از آنجایی که سیمهای تلفن با استفاده از ولتاژهای آنالوگ به وجود آمدهاند، نیاز به دستگاهی بود که بتواند دادههای دیجیتال کامپیوتر را به دادههای قابل انتقال آنالوگ تبدیل کند. علاوهبر این در سمت گیرنده هم این دادههای آنالوگ را مجددا به دادههای دیجیتال تبدیل کند که برای انجام این کار دستگاهی به نام مودم طراحی و تولید شد.
نام مودم از دو کلمه modulator–demodulator تشکیل شده است که کار تبدیل دادههای آنالوگ به دیجیتال و برعکس، تبدیل دادههای دیجیتال به آنالوگ را انجام میدهد. به زبان سادهتر میتوان گفت که مودم پل ارتباطی ایجاد کرد بین دو دنیای دیجیتال و آنالوگ چراکه یک سمت آن به کامپیوتر متصل میشد و طرف دیگر آن نیز به سیم تلفن متصل می شد.
روتر (Router) چیست و چه کاربردی دارد؟
اکنون که با مودم و کاربرد آن آشنا شدید، تصمیم داریم که شما را با روتر آشنا کنیم تا بتوانید تفاوت مودم و روتر را بهتر درک کنید. کلمه روتر به معنای مسیریاب است. درواقع کار روتر هم همین است به گونهای که دادههای اینترنتی را در شبکه مسیریابی میکند اما چگونه؟ روتر دارای چندین ورودی یا پورت است که بر روی هر کدام از ورودیهای آن، یک شبکه محلی یا LAN متصل میشود.
برای درک بهتر کاری که روتر انجام میدهد تصور کنید همه دستگاههای متصل در منزل شما یک شبکه است که توسط سوئیچ به یکدیگر متصل شدهاند و تمامی دستگاههای منزل همسایه شما نیز یک شبکه است که به یک سوئیچ متصل شدهاند. در این صورت اگر همسایه شما بخواهد دادهای برای شما بفرستد، داده او پس از عبور از سوئیچ، وارد روتر میشود و روتر با توجه به آدرس شبکه منزل شما، داده را به سمت منزلتان مسیریابی میکند.
با این وجود میتوان گفت که روتر کلیدیترین دستگاه ارتباطی در دنیا شبکه است که اگر نباشد اتصال شبکههای محلی کوچک به یکدیگر و مسیریابی بستههای اطلاعاتی در شبکه غیرممکن خواهد بود.
تفاوت مودم و روتر در یک نگاه
همانطور که اشاره کردیم مودم تبدیلکننده دادههای دیجیتال به آنالوگ و برعکس است اما روتر نقش مسیریاب را در شبکه بازی میکند به گونهای که دادههای اینترنتی را در شبکه مسیریابی میکند. اما جدا از تفاوت مودم و روتر این پرسش مطرح میشود که آیا میتوان عملکرد روتر و مودم را با یکدیگر ترکیب کرد؟ در پاسخ به این سوال میتوان گفت که امروزه تقریباً هر مودمی که با نام مودم ADSL خریداری میکنید، فقط یک مودم ADSL نیست، بلکه یک دستگاه مودم روتر است که سه عملکرد مودم، روتر و سوئیچ را در دل خود دارد.
بنابراین یک مودم ADSL با یک مودم معمولی متفاوت است. درواقع یک مودم معمولی تنها دارای دو پورت است که سیم تلفن به آن وصل میشود که آن را بر روی پورت خروجی به سمت کامپیوتر هدایت میکند. اما یک مودم روتر دارای یک پورت کوچک DSL، چندین پورت LANو یک آنتن وای فای میباشد.