خاموش شدن یو پی اس می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. در واقع خاموش شدن یو پی اس به صورت ناگهانی یکی از مشکلاتی است که بسیاری افراد با آن مواجه می شوند. البته این مساله موجب خاموش شدن دستگاه های متصل به یو پی اس نیز می شود. نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که خاموش شدن UPS لزوما به معنی خرابی آن نبوده و گاهی با برخی اقدامات ساده می توان این مساله را برطرف کرد.
در این مقاله به بررسی دلایل خاموش شدن ناگهانی UPS و روش های برطرف کردن آن صحبت کرده ایم. هنگامی که با مشکل خاموش شدن ناگهانی یو پی اس مواجه شدید لازم است که آن را به موقع رفع کنید زیرا در غیر اینصورت دستگاه های الکترونیکی دچار مشکل خواهند شد. چنانچه با روش های گفته شده در این مقاله موفق به رفع عیب از UPS نشدید لازم است برای تعمیر آن به مراکز تخصصی مراجعه نمایید. امدادکار زیر مجموعه ی زودکمک یکی از مراکز تخصصی و خوشنام در زمینه تعمیرات یو پی اس است. در این مرکز تکنسین های کاملا حرفه ای آشنا به متد روز دنیا و مجهز به ابزارآلات پیشرفته آماده خدمت رسانی به مراجعین محترم و تعمیر انواع UPS هستند.
علل اصلی خاموش شدن یو پی اس
جدا شدن از منبع
گاهی اوقات ممکن است زمانی که کاربر در حال جدا کردن یو پی اس است این دستگاه خاموش شود. در چنین مواردی ابتدا لازم است که ظرفیت یو پی اس را چک کنید و ببینید که آیا تمام دستگاه های وصل شده با ظرفیت یو پی اس مطابقت دارند یا خیر. چنانچه یو پی اس مورد استفاده شما قدیمی باشد ممکن است باتری آن فرسوده شده و دیگر قادر به انجام شارژ متناسب با ظرفیت خود نباشد. همین مساله می تواند یکی از دلایل خاموش شدن یو پی اس باشد. در این صورت تا زمانی که یک باتری جدید با ظرفیت مناسب تهیه کنید بهتر است دستگاه های غیر ضروری را از یو پی اس جدا کنید.
خاموش شدن UPS به دلیل خراب شدن باتری
باتری یو پی اس نیز مانند باتری سایر دستگاه ها عمر مفید محدودی داشته و در بسیاری از موارد با گذشت زمان دچار خرابی و ایراد می شود. البته هرچه میزان استفاده کاربر از یو پی اس بیشتر باشد طبیعتا عمر مفید آن کاهش چشمگیری خواهد داشت. اگرچه نکاتی مثل تست باتری با ابزارهای تخصصی می تواند به کاربر برای خرید باتری بهتر با طول عمر بیشتر کمک کند، اما حتی با رعایت تمام این موارد نیز نمی توان گفت که طول عمر باتری نامحدود خواهد بود.
به طور معمول هر باتری یو پی اس در حدود سه سال عمر مفید خواهد داشت. به همین علت توصیه متخصصان این است که هر سه سال یک مرتبه نسبت به تعویض باتری یو پی اس اقدام نمایید. این راهکار موجب سالم بودن همیشگی باتری مورد استفاده و در نتیجه پیشگیری از خاموش شدن یو پی اس خواهد شد.
چنانچه پس از رعایت و بررسی موارد بالا همچنان با خاموش شدن یو پی اس دست و پنجه نرم می کردید باید بگوییم که احتمالا خود یو پی اس مشکل داشته و برای رفع ایراد باید قطعات آن را به صورت جداگانه بررسی کنید. یو پی اس از قطعات مختلفی تشکیل شده و عملکرد صحیح آن در گرو عملکرد صحیح تک تک قسمت های دستگاه است.
تکنسین های فنی توصیه می کنند که برای جلوگیری از خراب شدن دستگاه و خاموش شدن UPS هر سه سال یک مرتبه تمامی قطعات یو پی اس را بررسی کرده و در صورت نیاز آن را تعمیر کنید تا در هنگام کار با دستگاه دچار مشکل خاموش شدن ناگهانی یو پی اس نشوید. خرابی یو پی اس می تواند مربوط به یکی از موارد زیر باشد:
باتری یو پی اس
همانطور که پیشتر اشاره کردیم یکی از مواردی که می تواند منجر به خاموش شدن یو پی اس شود باتری آن است. می توان گفت باتری یکی از مهم ترین اجزای یو پی اس باتری آن است به طوری که بین تکنسین ها به قلب UPS معروف شده است. چنانچه با خاموش شدن ناگهانی UPS مواجه شدید احتمالا نیاز به بررسی باتری دستگاه و سلامت آن دارید.
علاوه بر آن بدون شارژ نگه داشتن باتری به مدت طولانی نیز می تواند موجب بروز اختلال در آن و در نهایت خاموش شدن ناگهانی یو پی اس حین کار شود. بنابراین بهتر است در صورتی که به یو پی اس نیازی نداشته و از آن استفاده نمی کنید هر سه ماه یک بار آن را به مدت پنج ساعت شارژ کنید.
خازن یکی از علل خاموش شدن UPS
خازن در واقع مسئولیت ذخیره انرژی و فیلتر کردن نوسانات ولتاژ را بر عهده دارد. از همین رو ایراد در این بخش نیز می تواند موجب خاموش شدن یو پی اس شود. این خازن ها نیز مانند باتری ها عمر مفید مشخصی داشته و پس از گذشت مدتی عمر آنها تمام خواهد شد. البته عمر مفید در خازن ها کمی بیشتر از باتری بوده و بین پنج تا هفت و بعضا ده سال عمر خواهند کرد. بنابراین در صورتی که از عمر خازن یو پی اس شما مدت زیادی گذشته است بهتر است نسبت به تعویض آن اقدام نمایید
فن یو پی اس
فن نیز یکی دیگر از قسمت هایی است که در عملکرد یو پی اس نقش مهمی را بر عهده دارد. این قطعه نیز مانند سایر قطعات دارای عمر مشخصی بوده و باید پس از تمام شدن عمر آن، این قطعه را تعویض کرد. هر یو پی اس می تواند چندین فن را در خود داشته باشد که لازم است سلامت تمام آنها را بررسی کنید. خود فن نیز از قطعات متفاوتی مانند بلبرینگ ها تشکیل شده که خشک شدن آنها یا وجود محدودیت های مکانیکی در عملکردشان می تواند عملکرد فن را مختل کرده و در نتیجه موجب خاموش شدن UPS شود.
به طور کلی مدل های مختلف فن طول عمر متفاوتی دارند و بهتر است از یک تکنسین درباره عمر فن دستگاه خود سوال کنید زیرا برخی مدل های فن های به کار رفته در یو پی اس ها می توانند تا ده سال نیز عمر داشته باشند.
فیلتر UPS
چنانچه متوجه خاموش شدن یو پی اس شدید یکی از مواردی که باید بررسی کنید سلامت فیلتر است. این فیلترها وظیفه جداسازی گرد و غبار را بر عهده داشته و از وارد شدن آنها به محفظه داخلی یو پی اس جلوگیری می کنند. مسدود شدن منافذ این فیلترها به هر دلیلی موجب می شود که دستگاه داغ شده و در نهایت خاموش شود.
بنابراین فیلترها نیز یکی از قطعاتی است که باید پس از مدت زمانی آنها را تعویض کنید. طول عمر مفید فیلترها حدودا یک ماه بوده و بهتر است هر ماه آنها را تعویض نمایید. خبر خوش در این باره این است که فیلترهای یو پی اس قیمت پایینی داشته و بنابراین برای تعویض آنها نیازی به صرف هزینه های هنگفت نخواهد بود.
خاموش شدن UPS به دلیل ایراد در اتصالات
قطعات داخلی یو پی اس به وسیله اتصالات مختلفی با هم در ارتباط هستند. وجود ایراد در هر یک از این اتصالات می تواند در عملکرد دستگاه اختلال ایجاد کرده و در نهایت موجب خاموش شدن UPS شود. البته این ایرادها می توانند ساده نیز باشند، به طوری که گاهی اوقات ممکن است دلیل خاموش شدن یو پی اس صرفا شل شدن یکی از اتصالات باشد.
بنابراین در صورت بروز مشکل در عملکرد این بخش بهتر است اتصالات را نیز بررسی کرده و در صورت وجود مشکل یا خرابی آن را برطرف نمایید. علاوه بر آن اتصال یو پی اس به دستگاه های غیر ضروری و روشن نگه داشتن آنها می تواند موجب بروز خاموشی در دستگاه های ضروری برای کاربر شود. بنابراین بهتر است دستگاه های با اهمیت تر را به صورت مستقیم به یو پی اس متصل کرده و سایر موارد را به رسانه های افزایشی متصل نمایید.
ایراد در پاور یو پی اس و کلید خودکار
وظیفه پاور این است که کارکرد خود را متناسب با جریان ورودی تنظیم کند. بروز مشکل در این وظیفه موجب وارد شدن شوکی شدید به دستگاه، بالا رفتن دمای آن و در نهایت خاموش شدن یو پی اس می شود. بهتر است در بررسی های دوره ای خود این قطعه را نیز مد نظر قرار داده و سلامت آن را بررسی کنید. علاوه بر آن بهتر است کلید خودکار قطع و وصل را نیز بررسی کنید که گرد و غباری بر روی آن نشسته باشد زیرا این گرد و غبار موجب خرابی کلید شده و ممکن است کاربر را با مشکل خاموش شدن UPS مواجه کند.