سیستم تهویه ی مطبوع از هر نوعی که باشد، امکان دارد ساعت ها روشن باقی بماند. این موضوع به خودی خود باعث خرابی دستگاه خواهد شد. عیب یابی سیستم تهویه ی مطبوع اگر به درستی انجام شود، می تواند بسیاری از هزینه های تعمیراتی را کاهش دهد. در واقع مسئله ی آشنایی با مشکلات رایج سیستم تهویه ی مطبوع برای دارندگان آن ها مسئله ی مهمی است. بهتر است پیش از رسیدن تعمیرکار کمی با مشکلات و اختلالات متداول سیستم تهویه ی مورد استفاده در منزل خود آشنا باشید تا به نحوی بتوانید از آن نگهداری کنید و اقدامات اولیه شما درست باشد. در ادامه به تشریح نکات اصلی عیب یابی سیستم تهویه ی مطبوع می پردازیم.
نحوه ی عیب یابی سیستم تهویه ی مطبوع
عیب یابی سیستم تهویه ی مطبوع به چند بخش کلی تقسیم می شود که عبارت است از:
شناسایی اختلالات الکتریکی در عیب یابی سیستم تهویه ی مطبوع
تخصصی ترین و در عین حال دردسرسازترین بخش در روند عیب یابی سیستم تهویه ی مطبوع، شناسایی اختلالات الکتریکی دستگاه است. دستکاری های ناشیانه می تواند به سوختن کلی سیستم ختم شود.
اما می توانید با استفاده از مولتی متر انبری که ولتاژ، جریان و مقاومت را اندازه گیری می کند، عیب یابی را انجام دهید. برای این منظور مراحل زیر را طی کنید:
- ابتدا آمپر را در سیستم تهویه هوای مطبوع اندازه بگیرید. مولتی متر انبری خود را بر روی یک وایر تک قفل کرده و اندازه آمپر را چک کنید.
- پس از اندازه گرفتن آمپر می بایست جریان موجود در داخل سیستم تهویه مطبوع را اندازه بگیرید. برای اندازه گیری جریان نیز تنها کافی است از یک سیم رابط کمک بگیرید.
تعمیرات کولر گازی خودت رو به ما بسپار !
شناسایی ایرادات مکانیکی سیستم تهویه ی مطبوع
در مسیر عیب یابی سیستم تهویه ی مطبوع ایرادات مکانیکی نیز حضور پررنگی دارند. بروز چنین ایراداتی می تواند دلایل متعددی از جمله خرابی کویل ها، سیکل تبرید و یا شارژ نامناسب کمپرسور دستگاه داشته باشد. اولین اقدامی که به جهت عیب یابی این سیستم باید انجام دهید این است که گیج فشار را به شیر سرویس دستگاه متصل نمایید.
این گیج دارای دو عدد فشار سنج است. به طور کلی گیج مذکور دو وظیفه ی کلیدی دارد: تعیین فشار lp و تعیین فشار hp. از طرفی می توان با گیج فشارسنج دما را هم اندازه گرفت. معمولا از گیج فشارسنج برای اندازه گیری دمای مبرد داخل اپراتور هم استفاده می شود.
تشخیص رفتار نامناسب و چرخه های نامتعادل در عیب یابی سیستم تهویه ی مطبوع
برای اینکه بتوانید در روند عیب یابی سیستم تهویه ی مطبوع رفتارهای نامناسب و کارکرد نادرست دستگاه را تشخیص دهید، می بایست نشانه های وضعیت کلی سیستم تهویه را درک کنید. برخی از مهم ترین قسمت هایی که در تعیین رفتار سیستم تهویه ی مطبوع دخیل هستند، عبارتند از:
شناسایی حالت سوپرهیت
با دانستن سوپرهیت می توانید از ورود احتمالی مایع به کمپرسور جلوگیری کنید و به این موضوع پی ببرید که آیا کمپرسور از بخار خالص تغذیه می کند یا خیر. توسط اندازه گیری دمای تبخیر مبرد در اپراتور و با در نظر گرفتن اختلاف این دما و میزان دمای بخار خروجی اپراتور، مقدار سوپرهیت به دست می آید.
دقت کنید که مخلوط خارج شده از کاپیلاری شامل 20 درصد بخار و 80 درصد مایع است. هنگامی که این مخلوط از اپراتور رد می شود گرمای اپراتور باعث تبخیر مخلوط می گردد. در اینجا آخرین نقاط مایع نیز در این بخش (B) به بخار تبدیل خواهد شد.
بعد از این مرحله بخار حاصل گرمای بیشتری را جذب می کند. گرمتر و گرمتر شده و از نقطه ی C خروج دارد. اختلاف دمایی که باید بیت بخار خروجی و مایع اشباع مبرد وجود داشته باشد باید بین 5 C تا C10 مشاهده شود تا سوپرهیت در وضعیت نرمال خود قرار گیرد.
درک وضعیت ﺳﺎﺏ ﻛﻮﻟﻴﻨﮓ
برای به دست آوردن ساب کولینگ در مراحل عیب یابی سیستم تهویه ی مطبوع، دمای اشباع مایع مبرد موجود در کندانسور را اندازه گرفته و اختلاف دمای این دما را با دمای مایع خروجی کندانسور بدست بیاورید.
در حالت نرمال بخار با دمای 70C وارد کندانسور می شود و آرام آرام با بیشتر کردن دمای این بخار به مایع تبدیل می شود. ذرات بخار تبدیل شده دارای دمای 39C می باشند.
هرچه دمای موجود در مسیر B تا C بیشتر باشد، مایع حاصل با دمای کمتری خارج می شود که این به نوبه ی خود نشان دهنده ی ساب کولینگ 5C می باشد. نرمال ترین ساب کولینگ بین 4C تا 7C است.
کمبود ظرفیت اپراتور
ظرفیت اپراتور در روند عیب یابی سیستم تهویه مطبوع باید بررسی شود. LP بسیار پایین، سوپر هیت کم، و کمبود ظرفیت سرمایی مسلما برای سیستم تهویه مشکل ساز می شود. زمانی که میزان LP کم باشد،
تولید بخار مفید کاهش یافته و ممکن است بخار آب بر روی کویل یخ بزند. چنین اتفاقی زمانی می افتد که با کویل دچار گرفتگی است یا مکش هوا به دلیل نصب نامناسب دستگاه مختل شده است.
توجه به ظرفیت کندانسور
ظرفیت کندانسور با وجود گرفتگی کندانسور و یا کاهش جریان هوای خروجی به داخل اجزای تشکیل دهنده ی کندانسور اتفاق افتاده و نیازمند پیگیری است.
کمبود گاز در سیستم تهویه ی مطبوع
شارژ گاز یکی از حیاتی ترین موضوعات مرتبط با عیب یابی سیستم تهویه ی مطبوع است. معمولا هر چند ماه یک بار شارژ گاز کولر گازی حیاتی است. این موضوع را به هیچ عنوان فراموش نکنید.
این مقاله برای شما مفید است : تست کنتاکتور کولر گازی
اختلالات کمپرسور
کمپرسورهای تشکیل دهنده ی سیستم های تبریدی معمولا از نوع تک فاز می باشند و دارای دو سیم جداگانه هستند که در هر دوی این سیم ها پیچ های راه انداز و دائم قابل رویت است. این سیم ها با یک قسمت مشترک در سه ترمینال شکل می گیرند.
در این بین سیم متصل به پیچ راه انداز دارای مقاومت بالاتری می باشد نسبت به سیم پیچ دائم. بهتر است برای رعایت اصول کلی مقاومت این 3 سر ترمینال را 2 تا 2 تا اندازه گیری کنید و سپس با توجه به اینکه مقادیر را بدست اوردید.
مقاومت R→S باید با مجموع C→R و C→S برابر شود. البته میزان مقاومت C→S نیز می بایست از C→R بیشتر باشد.