لیکوئید تلویزیون ، یکی از مهم ترین اجزای این دستگاه است. لیکوئید ( Liquid ) تلویزیون ، بخشی است که در تمامی مدل های ال سی دی و ال ای دی برای نمایش تصویر مورد استفاده قرار می گیرد و در واقع بدون استفاده از این بخش ، نمایش تصویر روی صفحه امکان پذیر نیست. البته Liquid تلویزیون از خود هیچ نوری ندارد و برای دیده شدن تصاویر باید از پشت صفحه به آن نور تابیده شود.
حال برای اینکه بیشتر و بهتر با این بخش مهم در انواع مدل های LCD و LED آشنا شوید در ادامه برای تان توضیح خواهیم داد که لیکوئید تلویزیون چیست و دارای چه ساختاری می باشد.
لیکوئید تلویزیون چیست ؟
لیکوئید که با نام ماژور نیز در بین کارشناسان شناخته می شود ، ماده ای است که ساختاری بین جامد و مایع دارد ؛ یعنی این ماده هم خصوصیات جامد و هم خصوصیات مایع را دارد. و چنین ویژگی فقط به خاطر شکل و نظم منحصر به فردیست که مولکول های آن هنگام کنار هم قرار گرفتن به خود می گیرند.
در واقع ساختار لیکوئید تلویزیون را می توان چیزی شبیه به صابون در نظر گرفت. زیرا صابون نیز از لحاظ ساختاری شبیه به مایعات بوده ولی از لحاظ کریستالی ، خواص جامدات را دارد. این ماده ابتدا توسط فردریش راینیتزر در سال 1888 و در اثر آزمایشات انجام شده روی کلسترول هویج ، کشف شد ؛ بعدها و در سال 1911، چارلز موگن در یک آزمایش این کریستال مایع را به صورت محصور شده در بین صفحات بسیار نازک قرار داد و آزمایش کرد. در نهایت نیز چنین کشفیاتی منجر به ساخت اولین ال سی دی شد.
گارانتی و تضمین خدمات امدادکار 👈 تعمیر تلویزیون در شرق تهران 👉
باید بدانید کریستال مایع یا همان ماژور تلویزیون نسبت به تغییرات دما بسیار حساس بوده و با اندکی کاهش دما به حالت جامد تبدیل شده و با اندکی افزایش دما ، به حالت اولیه خود تبدیل می شود. به طور کلی تعداد کمی ماده در جهان وجود دارند که دارای چنین ویژگی باشند. البته دسته ای از کریستال های مایع وجود دارند که نسبت به جریان الکتریکی حساس هستند و مولکول های آنها با اعمال ولتاژ ، تغییر جهت می دهند ؛ و بیشتر همین ویژگی است که اساس ساخت ال سی دی و یا ال ای دی قرار گرفت.
نکته: جالب است بدانید که کلمه LCD نیز از عبارت Liquid Crystal Display (به معنی نمایشگر کریستال مایع) گرفته می شود.
بیشتر بخوانید : تعمیر تیونر تلویزیون
نحوه استفاده از کریستال مایع در تلویزیون و عملکرد ال سی دی
- همانطور که در بالا گفته شد ، لیکوئید تلویزیون ماده ای است که هادی جریان الکتریکی است. بنابراین می توان آن را توسط یک جریان الکتریکی تحریک کرده و سپس توسط یک منبع از داخل این کریستال ، نور رد کرد. به همین علت نیز در داخل تلویزیون های LCD ، یک الکترود برای تحریک کریستال مایع و یک منبع تامین کننده نور به نام Cold Cathode Fluorescence Lamp وجود دارد. ( که البته در تلویزیون های LED این منبع تامین کننده نور، همان لامپ های ال ای دی هستند.)
- حال در مرحله بعد ، نور سفید تولید شده از یک لایه شیشه ای پلاریزه عبور می کند و سپس توسط اختلاف پتانسیل خاصی ، نورها یا رنگ های موجود در نور سفید تجزیه شده و جهت داده می شوند.
- در قسمت بعد ، نورهای تجزیه شده به کریستال مایع تلویزیون برخورد کرده و به اندازه 90 درجه تغییر جهت می دهند.
- اکنون نورهای اصلی از فیلترهای آبی ، سبز و قرمز عبور می کنند.
- سپس همین نورها مجدد از یک صفحه پلاریزه شده دیگر که با صفحه قبلی زاویه 90 درجه دارد ، رد می شوند.
- در نهایت ، تصویر روی نمایشگر ایجاد می شود.
نکته: با توجه به مراحل گفته شده در بالا می توان فهمید که ساختار ال سی دی یا ال ای دی در تلویزیون یک ساختار ساندویچی و لایه ای بوده که در بین صفحات آن از کریستال مایع استفاده می شود ؛ و با گذر نور از بین همه این لایه ها ، نهایتا تصویر روی صفحه به وجود می آید.
تعمیر و تعویض ماژور تلویزیون
باید بدانید لیکوئید تلویزیون ساختار حساسی دارد و در جایی تعبیه می شود که احتمال آسیب رسیدن به آن بالاست. بنابراین تعمیر یا تعویض Liquid تلویزیون امریست که هر لحظه امکان دارد کاربر به آن نیاز پیدا کند. اما قبل اینکه بخواهید برای چنین کاری به متخصصین شرکت امداد کار مراجعه کنید ، باید با برخی دلایل خرابی کریستال مایع تلویزیون آشنا شوید.
این مقاله برای شما مفید است : نقاط سفید روی تلویزیون
دلایل خرابی لیکوئید تلویزیون
- نفوذ آب یا مایعات به داخل دستگاه
- شکستن پنل تلویزیون
- قطع شدن اتصالات افقی و عمودی لیکوئید
نکته: فهمیدن اینکه لیکوئید تلویزیون نیاز به تعمیر دارد یا تعویض ، موضوعی است که باید توسط تکنسین های مجربی مانند افراد حاضر در شرکت امداد کار مورد بررسی قرار گیرد. زیرا گاهی عوامل فوق ، به اندازه ای روی چسبندگی و یا ساختار کریستال مایع تلویزیون تاثیر گذار هستند که دیگر متخصصین امداد کار قادر به درست کردن نیستند.