سرد بودن شوفاژ یا رادیاتور در فصل سرما یکی از موارد آزار دهنده ایست که اکثر افراد با آن رو به رو می شوند. این مشکل معمولا به دلیل تجمع هوا در فضای داخلی رادیاتور و جلوگیری از گردش آب گرم در آن به وجود می آید. از این رو یک مقاله خوب در رابطه با آموزش هواگیری رادیاتور یا آموزش هواگیری شوفاژ می تواند کمک زیادی به شما کند.
اما قبل از آنکه بخواهید بدانید هواگیری رادیاتور چگونه است؟ یا چطور شوفاژ را هواگیری می کنند؟ باید بدانید که چه زمانی نیاز به انجام چنین کاری می باشد ؛ به عبارتی دیگر قبل آشنایی با نحوه هواگیری رادیاتور بهتر است با علائم تجمع هوا در آن آشنا شوید. به طور کل انجام چنین کاری نسبتا ساده بوده و نیاز به ابزارهای پیچیده ای ندارد.
چه زمانی شوفاز یا رادیاتور به هواگیری نیاز دارد
- سرد بودن قسمت بالایی شوفاژ : سرد بودن قسمت بالایی ، یکی از مواردی است که نشان می دهد هوا در رادیاتور جمع شده و باید تخلیه گردد. در چنین شرایطی معمولا بخش بالایی شوفاژ سرد باقی می ماند ولی بخش پایینی آن گرم می شود.
- بدنه شوفاژ به طور کامل سرد است : چنین علامتی یعنی رادیاتور به طور کل مشکلی دارد و باید هرچه سریع تر عیب یابی شود. برخی مواقع چنین نشانه ای یعنی هوا در لوله ها جمع شده و نمی گذارد آب داغ درون آنها به جریان بیفتد. اگر این مشکل خیلی زود برطرف نشود ، می تواند به موردی حاد تر تبدیل شود. البته رفع آن نیز فقط از یک تکنسین یا سرویسکار ماهر برمی آید.
- شوفاژ صدا می دهد : صدا دادن رادیاتور ، می تواند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد ؛ اما یکی از علل رایج آن تجمع هوا است. چنین مواقعی معمولا از رادیاتور صدای تق تق یا شرشر آب به گوش می رسد و جهت رفع مشکل باید شوفاژ را هواگیری کنید.
هواگیری رادیاتور چگونه است
برای آشنایی با نحوه هواگیری رادیاتور ، باید تمامی مراحلی را که در ادامه به شما می گوییم به ترتیب و با دقت انجام دهید.
روشن کردن سیستم گرمایشی
در اولین گام از آموزش هواگیری رادیاتور ، سیستم گرمایشی را روشن کرده و کمی صبر کنید تا تمامی شوفاژها گرم شوند. ( توجه داشته باشید این مورد کمی زمان بر بوده و به متراژ یا بزرگی منزل شما بستگی دارد.)
بررسی شوفاژها
گام بعدی در آموزش هواگیری شوفاژ این است که هر کدام را به صورت جدا مورد بررسی قرار دهید. یعنی باید ببینید ، گرما در همه قسمت های یک رادیاتور به صورت یکنواخت پخش می شود؟ یا آیا صدای تق تق یا شرشر آب از هیچ شوفاژی شنیده نمی شود؟
خاموش کردن سیستم گرمایشی
اگر رادیاتورها به شدت داغ شده اند به طوری که نمی توانید آنها را با دقت بررسی کنید ، بعد از چند دقیقه سیستم گرمایشی را خاموش و مجدد به سراغ شوفاژها بروید.
قرار دادن یک ظرف زیر شیر هواگیری
این شیر معمولا در گوشه بالای رادیاتور قرار دارد و به دو مدل مختلف طراحی می شود. در مدل اول ، شیر هواگیری شبیه به یک سوراخ گرد بوده که درون آن یک مربع وجود دارد. (برای باز کردن این مدل باید از یک آچار مخصوص استفاده کنید.) در مدل دوم ، این شیر همانند یک پیچ دو سو است و برای باز کردن آن باید از پیچ گوشتی دو سو استفاده کنید.
باز کردن شیر هواگیری
برای باز کردن هر کدام از مدل های گفته شده در بالا ، کافیست پیچ مربوطه را خلاف جهت عقربه های ساعت به اندازه 90 درجه بچرخانید. (با چرخاندن پیچ ، صدای خروج هوا شنیده خواهد شد.)
بستن شیر
پس از شنیدن صدای هوا و نشت آب ، پیچ را در جهت عقربه های ساعت بچرخانید تا شیر بسته شود.
چک کردن فشار پکیج
آخرین و مهم ترین مرحله در آموزش هواگیری رادیاتور ، مربوط به بررسی پکیج می شود. یعنی اگر سیستم گرمایشی منزل شما پکیج است ، بنابراین پس از هواگیری حتما بررسی کنید که میزان فشار سیستم ، از 1 کمتر شده یا خیر؟ اگر میزان آن از 1 بار کمتر شده باید فشار دستگاه را با کمک پیچ تنظیم افزایش دهید.
آشنایی با پیچ هواگیری شوفاژ و نحوه عملکرد آن
پیچ هواگیری یکی از اجزای مهم رادیاتور شوفاژ است که وظیفه اصلی آن خارج کردن هوای اضافی از داخل مدار گرمایشی میباشد. وجود هوا در داخل رادیاتور میتواند باعث کاهش بازده حرارتی و ایجاد مشکلاتی مانند نیمهگرم شدن یا سرد شدن بخشهایی از رادیاتور شود.
پیچهای هواگیری شوفاژ در انواع مختلفی طراحی شدهاند اما همگی عملکردی مشابه دارند. برخی از مدلها دارای سری مربعی شکل هستند که برای باز و بسته کردن آنها به آچار مخصوص هواگیری نیاز است. در حالی که مدلهای جدیدتر، دارای شیار روی پیچ هستند که به سادگی با پیچگوشتی دوسو قابل باز و بسته شدن میباشند.
برای هواگیری شوفاژ، کافی است پیچ هواگیری را به آرامی باز کنید تا هوای محبوسشده از سیستم خارج شود. هنگام خروج هوا، ممکن است کمی آب نیز همراه آن خارج شود، بنابراین توصیه میشود یک ظرف کوچک یا دستمال زیر پیچ قرار دهید. پس از خروج کامل هوا و مشاهده جریان یکنواخت آب، پیچ را دوباره ببندید تا عملکرد شوفاژ به حالت عادی بازگردد.
ابزار مورد نیاز برای هواگیری شوفاژ
برای هواگیری شوفاژ، ابزارهای خاصی مورد نیاز است تا این فرآیند به درستی انجام شود. ابتدا یک پیچگوشتی یا آچار مخصوص برای باز کردن دریچه هواگیری شوفاژ نیاز خواهید داشت. همچنین یک ظرف کوچک یا پارچه برای جمعآوری آب اضافی که از شوفاژ خارج میشود، مفید است. برای جلوگیری از پاشیدن آب، یک دستکش لاستیکی مورد نیاز است. در نهایت، فشارسنج یا دستگاهی برای بررسی فشار سیستم گرمایشی تهیه کنید تا پس از هواگیری، فشار سیستم را تنظیم کرده و مطمئن شوید که شوفاژ به درستی کار میکند.
بیشتر بخوانید